Az első lépések egy egészségesebb életmód felé
2021. június 07. írta: RPViki

Az első lépések egy egészségesebb életmód felé

Egészségesebb életre vágysz, fogyni szeretnél? Sok a tanács a témában, de működnek is ezek? Nézzük végig együtt!

 

Apró lépésekben vágj neki a dolognak

Na igen... de te látványos változásokat szeretnél, ha lehet minél gyorsabban. A rossz hír, hogy a hosszú évek során felszedett kilókat sajnos nem tudod egyik napról a másikra eltüntetni és bombaalakot építeni. Nálam sem jöttek egyszerre az eredmények. Ehhez idő kell, de megéri.

Kezdetben csak kis változások lesznek. Azért te már ezt is észre fogod venni magadon és motiválni fog, jót tesz a lelkednek. Hasznos lehet, ha csatlakozol egy közösséghez, ami támogat. Ők átsegíthetnek a nehéz időszakokon. 

tyuklepes_blogkep_1.jpg 

Tűzz ki elérhető célokat! 

Honnan tudjad, mi a számodra elérhető? Mi a reális neked? Hiszen eddig minden próbálkozásod kudarccal végződött.

Túlsúlyos vagy? Akkor gondolom, vissza akarod nyerni a régi alakod vagy azt az álomalakot, amilyen sohase voltál. Ez reális? Egyszerre biztos nem. Az is lehet, hogy az álmod ugyan elérhető, de csak nagyon hosszú távon. Érdemes ezt már előre kitűzni?

Kezdj kisebb célokkal. Mondjuk a hét 5 napján mozogni fogsz. Ebből 2 nap aktívabb leszel: fél órát futsz-gyaloglsz, 3 nap pedig csak gyaloglsz fél órát. Ez megvalósíthatónak tűnik. És ha ezt már könnyűnek érzed, akkor továbbléphetsz egy nehezebb szintre. A lényeg, hogy mindig úgy érezd, hogy egy kicsit ki kell mozdulnod a komfortzónádból

edzesterv_blogkep.jpg 

Mérd fel reálisan az állapotod! 

Ok, tudod, hogy nem vagy egy címlaplány/címlapfiú. Látod, hogy feszül a nem feszülős nadrág rajtad. De én a régi énemmel csak évek múltán szembesültem fényképnézegetés közben. Sokkal rosszabbnak láttam a régi képeken visszanézve magam, mint akkor, amikor tényleg úgy néztem ki. Csak akkor láttam meg igazán, milyen voltam, amikor már sikerült változásokat elérnem.

Szóval a reális kép kezdetben nem igazán lehetséges. De elég, hogy változtatni akarsz. Ha nem vagy elégedett aktuális magaddal, az épp elég. Hidd el, eljön az idő, amikor büszkén nézel a testedre. Mert meglátod a változást és már tudod, merre tartasz.

Egy fokozatosságra épülő tervek felállítása jó ötlet, csak arra vigyázz, hogy a tervet kellően rugalmasan kezeld. Mert néha közbejöhetnek váratlan dolgok, de ettől még nem dől össze a világ. És attól még, hogy valami nem a terv szerint sikerül, abba ne hagyd, amit elkezdtél.

elotte_utana_blogkep.jpg

 

Hagyj fel káros szokásaiddal!

Ezt nem javaslom:).

Legalábbis azt nem, hogy minden káros szokással felhagyj. Az emberekhez ez hozzá tartozik.

Én azt mondom, inkább olyan "káros" szenvedélyeket válassz, amik kis mértékben még talán nem is károsak. Az viszont fontos, hogy ezeket uralnod kell. De ez is könnyebb, ha tudod, hogy nem kell róla teljesen lemondanod.

Lehet ez egy kocka csoki, egy pohár ital vagy egy kis nassolnivaló. Pálinka- és ginkészítőként én sem mondok le alkalmanként egy pohár pálinkáról vagy egy jéghideg gintonikról:) 

tarts_merteket_blogkep.jpg 

Kezdj mozogni! 

Ezzel maximálisan egyetértek. Nincs fogyás, főleg egészséges élet enélkül.

És az edzések egy részét mindenképp a szabadban végezd. Összehasonlíthatatlanul más ez, mint a benti sportolás. És a lelkednek is nagyon jót tesz. Az immunrendszerről nem is beszélve.

Gyakorlatilag elkerülnek a betegségek, amióta rendszeresen futok, kerékpározok a szabadban. Van, hogy az időjárás vagy egyéb programok miatt csak egy esti szobakerékpározásra van időm. De ha tehetem, azért még télen is kimegyek.

Majd rájössz, hogy megfelelő öltözék kérdése az egész.

kezdj_el_mozogni_blogkep.jpg

 

Egészséges étrend nélkül nem megy.

Ok. De melyik egészségeset válasszam? Egyek húst vagy ne egyek? Mikor egyek, hányszor egyek? Zöldség, gyümölcs? Miből mennyi? Még felsorolni is nehéz a sok felmerülő kérdést?

Azért az elmondható talán, hogy a túl sok szénhidrát (kenyérfélék, édesség, egészségtelen rágcsálnivaló) kerülendő.

Sokan a gyakori kis mennyiségeket javasolják. Nekem mondjuk ez nem jött be. Általában kétszer eszem. Reggel meghatározott mennyiséget eszünk, nem csak úgy falatozunk a hűtőből, amíg jól esik. Estére is inkább kevesebbet főzök a családnak, mert hajlamos vagyok a maradékokat megenni, nehogy kárba vesszen. Ha még éhesek maradtunk, akkor később esetleg még eszünk egy kis diót, mogyorót. Nálunk a nap utolsó étkezése a gyümölcs (nem sok, kb. fél almányi mennyiség).

De lehet, hogy neked más válik be. Azért legyen pár alapelv, amihez ragaszkodsz.

Azt is ajánlják, hogy változatosan étkezzünk. Ez rendben is van, de nem erről szól az egész életünk. Az ételkészítésre fordítható időnk korlátozott. Egyszerűbb ételekre törekedj, de a klasszikus szendvicseket, ha lehet kerüld. Az esti főtt ételeket én nagyon javaslom. Főleg, ha a családnak erre máskor nincs lehetősége. 

egeszseges_etelek_blogkep.jpg

 

Csökkentsd a stresszt! 

Fontos az egészséghez. Nálam erre egyértelmű segítséget jelent a mozgás.

Lenyugtat, kikapcsol. Ha figyelek a megfelelő mozgástechnikára, akkor teljes figyelemelterelő. Máskor, ha egyenletesebb tempójú edzésnapom van, akkor lehet gondolkodni közben. Észreveszem a természetet, végigveszem a tennivalókat, de új ötleteim is jöhetnek. Vagy csak élvezem a mozgást, a hallgatott zenét.

A közösségi sport is nagyon kikapcsoló lehet.

Vagy egy internetes közösség, ahol hasonló érdeklődési körűekkel beszélgethetsz. Még jobb, ha ezek a csoportok személyes találkozókat is tartanak.

Egy-egy rövid hétvégi nyaralás is csökkenti a stresszt, de jó, ha ilyenkor is mozogsz egy keveset, nehogy lelkiismeret-furdalásod legyen :). 

csokkentsd_a_stresszt_blogkep.jpg 

Aludj eleget! 

Bevallom, ez nálam sem működik tökéletesen, bár tényleg nagyon lényeges.

Látom a különbséget, mert a pulzusom és a szervezetem is egyből jelez. Pulzuskontrollal futok, hogy ne terheljem túl a szervezetem. Ha korábban fekszem (nálam ez este 10 max. 11 órát jelent), akkor a pulzusom a futás bemelegítő részénél alacsonyabb, mint ha későn feküdtem, esetleg még a minimálisnál egy kicsit többet is ittam.

Egy ilyen este után inkább nem is edzem vagy csak délután, miután a nap első felében próbáltam megfelelően hidratálni a szervezetem.

alvasigeny_eletkoronkent_blogkep.jpg

Te hol tartasz? Megtetted már az első lépéseket? Nem kell egyből a közepébe vágni. Mára az is elég, ha fejben elkezded kialakítani a számodra egészségesebb életmód alapjait. Azt, hogy melyik területen, miben fogsz változtatni. Akár le is írhatod, hogy bármikor visszanézhesd.

Az úton pedig nem leszel egyedül, mert a blogon keresztül én is veled leszek. Együtt könnyebb! 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodvaltas-ajandekokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr2716387220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása